Labin.info
Labin.info
Home | Profile | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
 All Forums
 Labin.info forum
 o medijima....
 politika i mediji
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 32

D.B.

Croatia
2059 Posts

Posted - 11/07/2009 :  11:58:51  Show Profile  Reply with Quote
"Jutarnji list"

'Premijerka treba ukinuti 400 općina i gradova'

Piše: Branka Stipić

Političarima bi odmah trebalo smanjiti plaće za 50 posto, zaustaviti investicije i preispitati subvencije

ZAGREB - Preuzeli su državu sa 342 tisuće nezaposlenih, s tri milijarde eura deviznih rezervi, 10 milijardi eura vanjskog duga, s padom BDP-a i nelikvidnošću od 15 milijardi kuna. Posao ministra financija dobio je dr. Mato Crkvenac. Današnja situacija podsjeća na to s početka 2000.

Što biste vi danas učinili da ste u Vladi, kao premijer ili ministar financija?

- Najprije treba realno ocijeniti situaciju i iskreno je predočiti javnosti. Prva je velika pogreška što velike probleme tumačimo kao posljedicu svjetske krize. Da je uistinu tako, onda bi i kod nas prvo pao financijski sustav, a naši su problemi u realnom sektoru.

Radikalne promjene

Koji je sljedeći korak nakon priznanja da je stanje teško?

- Vlada mora početi iznova, a onda nema govora o tome da su neka prava nedodirljiva, da se neki projekti moraju nastaviti, da se plaće i mirovine ne smiju dirati...

Ne možemo samo prilagođavati stvari pa napraviti hitni rebalans sada, a novi opet na jesen. Proračun treba radikalno mijenjati.

Što znači radikalna promjena?

- Potrošnju treba odlučnije smanjit. Političarima bi odmah trebalo smanjiti plaće za 50 posto, zaustaviti investicije, preispitati subvencije itd. Hitno treba smanjiti broj jedinica lokalne uprave na, primjerice, 150.
Žestoki rez:

Država i javni sektor napokon moraju postati efikasni

Najveći troškovi proračuna su plaće i mirovine. Kako to rezati?

- Ograničenja znače sučeljavanje sa stvarnošću. Nemamo odakle uzeti novca jer nam ga nitko više neće dati. Moramo zato isti čas dogovoriti treći nacionalni konsenzus, ovoga puta razvojni. Prvi je bio za samostalnost, drugi za europsku orijentaciju. Istodobno treba koncipirati ekonomsku i razvojnu politiku koja će pokazati da Hrvatska ima rješenja. Teže će narod prihvatiti restrikcije od dva, tri posto bez ikakvoga cilja nego što bi prihvatio 20 i 30 posto ako bi znao i vidio da država zna kuda ide.

Operiranje u kaosu

Znači, vi biste rezali proračun i 20 posto? Gdje biste našli toliko?

- Treba ga srezati za dvije milijarde eura. No, proračun nije samo za podmirivanje potreba, nego on mora omogućiti razvojne procese. Uz oštriji zahvat u potrošnji ljudima se mora dati perspektiva.

Svi stalno pričaju o oštrim zahvatima u potrošnju. U koju potrošnju?

- Skrešu se plaće političara i sve dalje redom. Potreban je totalni preustroj države i javnog sektora, koji moraju postati efikasni. Ja bih pogledao tuđa iskustva i uz suradnju sa EU ušao u žestoki rez javnog sektora koji može početi i zarađivati. Ortopedija je u nas razvijena i mogla bi prodavati usluge i drugima.

Treći blok je sama razvojna politika. Naša je prednost geoprometni položaj, more, šume, rijeke, ima puno niša u prehrambenoj, drvnoj i tekstilnoj industriji, imamo krš gdje možemo razvijati proizvode od gipsa.

I to sve se može učiniti u sljedeća dva tjedna?

- Da. Vlast u teškom trenutku mora ponuditi rješenja. Ako srežemo budžet i postignemo konsenzus, možemo i s MMF-om drukčije razgovarati.

Da imamo razvojni konsenzus, dobili bismo najpovoljnije uvjete kredita, uz kamatu nešto veću od dva posto. Nitko vam neće dati novac da financirate penzije i branitelje.

Tražite da se u tjedan dana napravi razvojni program koji nije napravljen 20 godina.

- Nije napravljen jer mnogima to nije bilo u interesu. Lakše operiraju u kaosu. Sve se uvijek svodi na osobne interese, neki su uspjeli kroz privatizaciju, drugi se u subvencijama snalaze kao ribe u vodi.

‘Mi smo prvo srezali plaće političarima do 40 posto’

Što ste zatekli u državnim financijama početkom 2000. i što ste vi tada učinili?

- Iz 1999. smo imali gospodarski pad, a proračun je bio napuhan još iz 1998. zbog uvođenja PDV-a. Prvi nam je korak bilo rezanje plaća političarima do 40 posto. Ukinuli smo dodatke za članstvo u upravnim i nadzornim odborima...

Dakle, krenuli ste s demagogijom.

- Kad krećete s teškim mjerama, morate krenuti od sebe. Kako ćete inače druge nagovoriti na odricanje? Rezali smo i razne druge troškove, poput intele-ktualnih usluga, ograničili korištenje kreditnih kartica, smanjili investicije... Bilo nam je važno prikupiti prihode, ali i rasteretiti gospodarstvo.

No, sve ste to činili bez tereta ekonomske krize.

- Točno. Bilo nam je lakše privući strani kapital jer smo investitore uvjerili da smo perspektivna država koja se ubrzano približava EU. Godinu kasnije krenule su investicije.
Go to Top of Page

D.B.

Croatia
2059 Posts

Posted - 12/07/2009 :  11:41:34  Show Profile  Reply with Quote
MINISTARSTVO OBRANE ZBRINJAVA PREKOBROJNE


Kune pod kacigom: nauči popraviti top, pa ćeš ostati u HV-u

Hrvatska vojska pred nizom promjena koje diktira i članstvo u NATO-u
Među 2300 ljudi koji će ove godine dobiti otkaze, nalazi se 1300 djelatnih vojnih osoba. Za poticajne otpremnine već je osigurano 209 milijuna kuna
PIŠE SNJEŽANA DUKIĆ("SLOBODNA DALMACIJA")

Neovisno o krizi, Ministarstvo obrane ove će godine, uvjetno govoreći, podijeliti čak 2300 otkaza. Ovogodišnjim planom izdvajanja na listi neperspektivnoga kadra, odnosno na popisu onih koji zbog godina starosti, zdravstvenog stanja ili nekih drugih razloga više ne udovoljavaju strogim vojnim kriterijima, našlo se 1300 djelatnih vojnih osoba te još tisuću državnih službenika i namještenika.

Svi oni dobrovoljno su odlučili ove godine napustiti vojni sustav, a u MORH-u objašnjavaju kako se izdvajanje uglavnom odnosi na starije djelatnike kojima je utvrđena “nemogućnost daljnjeg profesionalnog razvoja i koji stječu zakonske uvjete za umirovljenje, te vojno osoblje čija zdravstvena sposobnost ne zadovoljava kriterije djelatne vojne službe“.
Spašavanje djelatnika

Radomir Delić, predsjednik Sindikata vojnih službenika i namještenika, nije u potpunosti zadovoljan dinamikom otpuštanja. Delić kaže kako je svjestan činjenice da, zbog preustroja, vojni sustav do 2010. godine mora napustiti veći broj i djelatnih vojnih i civilnih osoba, ali da u MORH-u još uvijek kriju koliko je njih predviđeno za izdvajanje.

Ni jedan od 2300 zaposlenika, koliko ih je planirano za izdvajanje ove godine, iz MORH-a neće otići praznih ruku. Unatoč drastičnom rezanju troškova, MORH je u vojnom proračunu ove godine ipak osigurao oko 209 milijuna kuna za poticajne otpremnine.

Iznos otpremnina ovisi o godinama staža provedenih u sustavu, statusu branitelja, invalidnosti, radnome mjestu te dužnosti koju je osoba obnašala u državnoj službi.

Tako će djelatne vojne osobe koje odlaze u starosnu mirovnu dobiti otpremninu u visini tri proračunske osnovice plaće, dok će djelatne vojne osobe koje će otići u prijevremenu mirovinu prema članku 6a i koje ostvaruju pravo na invalidsku mirovinu, dobiti otpremninu u visini šest bruto osnovnih plaća, uvećanu za 525 kuna po mjesecu provedenom u Domovinskome ratu.

Kako bi se ipak spasilo što više djelatnika, u MORH-u, doznajemo od Delića, pripremaju projekt vojnih specijalista. Riječ je o zaposlenicima, i civilnim i vojnim, koji bi se, uz prekvalifikaciju, usko specijalizirali za određena zanimanja kojih nema na tržištu rada i koja su potrebna samo Oružanim snagama, poput tehničara za popravak topova, haubica i sl.

Nagađa se da bi program specijalizacije prošlo oko dvije tisuće ljudi.
Sindikat: Civili završavaju na cesti

Prosječna otpremnina koju će MORH isplaćivati djelatnim vojnim osobama iznosi oko 51 tisuću kuna. Državni su službenici i namještenici u naizgled povoljnijoj financijskoj situaciji. Njima će, ovisno o stažu i braniteljskom statusu, biti isplaćivane otpremnine u iznosu od 80 do 120 tisuća kuna. Međutim, Delić objašnjava da situacija nije baš tako idealna kakvom je MORH želi prikazati.

#8722; Istina, djelatne vojne osobe dobiju 51 tisuću kuna otpremnine, ali one nakon toga idu u mirovnu. A civil sa srednjom stručnom spremom i s 10 godina staža može dobiti najviše 80 tisuća kuna, ali odlaskom iz sustava ide “na cestu” #8722; napominje Delić.
Go to Top of Page

D.B.

Croatia
2059 Posts

Posted - 12/07/2009 :  11:47:27  Show Profile  Reply with Quote
predizbori, 34.075 ESDEPEovaca u nedjelju bira TKO ĆE u borbu za pantovčak: ustavnopravnI stručnjak ili gospodarskI strateg

Josipović: Narodu vratiti oteto; Jurčić: Kruha, zdravlja i škole


Josipović: I Amerika je prepoznala da je kriza rezultat nepravednog društva u kojemu pohlepna manjina ruši gospodarstvo i obitelji zavija u crno Jurčić: Trebamo štedjeti, prestati rasipati novac na neisplative investicije, podržati proizvodnju koja smanjuje uvoz i postići dogovor između države, poslodavaca i radnika
Piše marina karlović-sabolić("slobodna d.")

Prvi put u povijesti hrvatskog višestranačja članovi neke političke stranke birat će kandidata za predsjednika Republike. Predsjednik SDP-a Zoran Milanović za stranačku je nominaciju predložio dva sveučilišna profesora: ustavnopravnog stručnjaka Ivu Josipovića i gospodarskog stratega Ljubu Jurčića.

Ukupno će 34.075 esdepeovaca u nedjelju, na biralištima u stranačkim organizacijama diljem zemlje, koja će biti otvorena od 8.00 do 20.00 sati, odlučivati tko će od njih dvojice ući u utrku za Mesićeva nasljednika.

“Slobodna Dalmacija” donosi njihove ključne stavove s kojima u nedjelju izlaze pred članstvo SDP-a.

Zašto bi esdepeovci u nedjelju trebali odabrati Vas, a ne Vašeg protukandidata?

Josipović: Vrijeme je ozbiljne krize koja u nas nije samo ekonomska, već je i velika kriza društva kao cjeline. Hrvatska treba predsjednika koji će promijeniti duboko nepravedna pravila po kojima živimo, ne samo ekonomska. I Amerika, zemlja u kojoj je kriza rođena, prepoznala je da je kriza rezultat nepravednog društva koje je pohlepnoj manjini omogućilo da za interes vlastita džepa sruši gospodarstvo i cijele obitelji zavije u crno. Zato su izabrali Obamu, pravnika koji ne vodi ekonomiju, ali nameće nova pravila igre, pravednija i bliža interesima građana. Smatram da po svom profilu, programu nove pravednosti koji nudim i po ovlastima koje predsjednik ima, mogu bolje udovoljiti izazovima predsjedničke funkcije. Kolega Jurčić je sjajan ekonomist i vidim ga kao budućeg ministra gospodarstva.
Prvi potez

Jurčić: Hrvatskoj danas treba cjelovit sustav koji će rješavati hrvatske probleme i ostvarivati hrvatske nacionalne ciljeve. Takav sustav u većoj sam mjeri razradio za prošle parlamentarne izbore, s jasnim ciljevima, politikama i procedurama. Svako vrijeme traži odgovarajuće vodstvo. Država se uvijek suočava s nekim izazovima. Danas je izazov rješavanje gospodarske krize. Mislim da je to što dolazim iz redova ekonomskih stručnjaka moja prednost.

Što će biti Vaš prvi potez na Pantovčaku?

Josipović: Pozvat ću Vladu, detaljno prezentirati svoj program nove pravednosti, najvažnije ciljeve unutarnje i vanjske politike, i zatražiti da se odmah i odlučno krene s reformama.

Jurčić: Prvo ću se susresti s Vladom. Prvo se trebam upoznati sa situacijom, i gospodarskom i socijalnom, te stvarnim međunarodnim položajem Hrvatske. Nakon toga susrest ću se s predsjednikom Sabora. Moj treći korak bit će sastanak s obavještajnim službama.

Što ćete učiniti da zemlju izvučete iz krize?

Josipović: Program nove pravednosti želi uvesti nove vrijednosti kao prevladavajuće. Želim među građanima pobuditi optimizam, pokrenuti ekonomske reforme, afirmirati kult rada i poštenja, ali i ući u odlučnu bitku protiv korupcije i organiziranog kriminala jer su u svim porama ovoga društva. Inzistirat ću da se uklone strašne posljedice kriminalne pretvorbe i privatizacije i da se vrati oteto narodno, društveno bogatstvo koje nije plaćeno. Treba vratiti povjerenje u institucije društva, a građanima i njihovim obiteljima treba vratiti i sigurnost koju im mora jamčiti država. Bez svega toga nikakve ekonomske mjere neće dati željeni rezultat.

Jurčić: Ponudit ću Vladi, Saboru i javnosti sustav koji će izvesti zemlju iz krize. Sustav će imati jasne ciljeve i kriterije pomoću kojih će se provoditi. Tu će provedbu kroz točne parametre moći pratiti svaki građanin. Predložit ću tri grupe mjera. Prva je financijska konsolidacija države na način da se investicije moraju svesti na nivo štednje, da moraju prestati investicije u spomenike i objekte s dugim rokom povrata, te da treba davati potpore investicijama koje povećavaju proizvodnju i smanjuju uvoz. Druga grupa su industrijske mjere za svaku djelatnost. U treću grupu spada dogovor između države, poslodavaca i radnika tko će koliko uložiti za izlazak iz krize i u kojem će roku od toga imati koristi. Bez usuglašavanja te tri grupacije mjera nema izlaska iz krize. Političku smo slobodu izborili 1991., slijedi nam bitka za ekonomsku slobodu. Moja vizija Hrvatske je sit, zdrav i školovan građanin koji živi u stabilnom okruženju i koji ima perspektivu za sebe i svoju obitelj. Mladi moraju imati pravo na kvalitetno obrazovanje. Odrasli moraju imati pristojnu plaću, a umirovljenici mirovinu od koje se može živjeti. Smatram da takvoj viziji Hrvatske mogu dati svoj doprinos. Kao predsjednik Hrvatske zalagat ću se da socijalna pravda znači i to da troškove države snose svi, svatko prema svojoj ekonomskoj snazi, a ne samo radnici s niskim plaćama, kao što je trenutačno slučaj.

Što ne biste napravili kao Mesić?

Josipović: Mesić je velika figura hrvatske politike, ali ja nikako ne želim biti njegova kopija. Moj program nove pravednosti donosi brojne novosti, jer brojni i krupni problemi s kojima se susrećemo traže novu vrstu politike koja će pozitivno promijeniti život građana. Ako baš tražimo što bih drukčije učinio od Mesića, zasigurno bih bio oprezniji u davanju pomilovanja. Ali to su detalji. Moj odnos prema Mesićevu mandatu označio bih kao različitost s kontinuitetom.

Jurčić: Ako je i bilo trenutaka kada sam pomislio da ne bih povukao neki potez, u kratkom roku shvatio sam zašto je to učinio. Za mene Mesić nije povukao nijedan krivi potez. Radio je u skladu s vremenom i hrvatskim nacionalnim interesima.
Tito ili Tuđman?

Josipović: I Tito i Tuđman nezaobilazne su ličnosti hrvatske povijesti, svaki sa svojim velikim zaslugama, ali i manama. O dobrim i lošim stranama njihove vladavine povjesničari će s određene distancije suditi s više objektivnosti nego što to možemo mi danas.

Jurčić: Riječ je o dva čovjeka iz dva različita povijesna razdoblja. Tita je već povijest ocijenila kao povijesnu ličnost, a za Tuđmana tek treba napraviti objektivnu povijesnu ocjenu. Za to, po mome mišljenju, još uvijek nije prošla dovoljno velika vremenska distancija.
Sanader ili Bandić?

Josipović: Ne ljutite se, pitanje je malo deplasirano. Pa Milan Bandić je član SDP-a i s njim dijelim socijaldemokratski svjetonazor. Sanader je bio premijer koji je Vladu vodio na potpuno suprotnim načelima, i očito vrlo neuspješno. Kako uopće možete misliti da bih ga pretpostavio svome stranačkom kolegi?!

Jurčić: U svakom slučaju Bandić.
Go to Top of Page

aa.k

6588 Posts

Posted - 15/07/2009 :  23:45:22  Show Profile  Visit aa.k's Homepage  Reply with Quote
"Jutarnji list"

IDS, SDP i HNS: Spremni smo preuzeti odgovornost za zemlju

Piše: Iva Balen/EPEHA

KASTAV - Čelnici oporbe Zoran Milanović, Radimir Čačić i Ivan Jakovičić u pratnji prvih suradnika sastali su se danas u Kastvu te otpočeli pregovore o zajedničkom nastupu na parlamentarnim izborima. Prema riječima prvog čovjeka SDP-a, ovo su 'pregovori o zajedničkom nastupu na izborima koji su već trebali biti, a vjerojatno će se uskoro i dogoditi'.

- Ovo je početak ozbiljnih pregovora koji se nastavljaju - objasnio je Milanović.

Njegov je oporbeni kolega iz HNS-a, Radimir Čačić poručio kako je svim građanima jasno da Hrvatska mora dobiti kvalitetno, kompetentno i djelotvorno vodstvo jer se drugačije s krizom ne može.

Na njega se nadovezao IDS-ovac Damir Kajin dodavši kako neće 'mačku sjeckati rep', aludirajući na nedavno izjavu predsjednika RH Stjepana Mesića o 'kozmetičkom' rebalansu proračuna.

- U Hrvatskoj postoje političke snage koje su spremne preuzeti odgovornost za zemlju. Svjesni smo da je to velik posao, ali imamo snage, volje i emocije da to napravimo. I vjerujemo u pobjedu - izjavio je Jakovčić.

Vlast će nam pasti u ruke kao trula kruška stoga već danas treba početi raditi kako bi se sutra odgovorno moglo voditi zemlju.

HNS-ovka Vesna Pusić napomenula je kako će se slijedeća faza razgovora temeljiti na dogovoru oko političkih programa.

- Jasno što treba napraviti u zemlji, a ne tko to treba raditi - rekao je SDP-ovac Zlatko Komadina referirajući se na novinarsko pitanje jesu li 'uloge' već podijeljene.

Razgovorljivi Kajin je nadodao i kako će im vlast pasti u ruke kao trula kruška stoga već danas treba početi raditi kako bi se sutra odgovorno moglo voditi zemlju.

Svi okupljeni potvrdili su kako razgovor o predsjedničkim kandidatima za predstojeće izbore nije bio tema sastanka, no vođa HNS-a Radimir Čačić napomenuo je kako će njegova stranka imati vlastita kandidata.

__________________
aa.k
Go to Top of Page

D.B.

Croatia
2059 Posts

Posted - 17/07/2009 :  20:23:40  Show Profile  Reply with Quote
Pismo ministru Šimonoviću: Politička korupcija u Carinskoj upravi Ministarstva financijaU dramatičnom pismu upućenom 28. siječnja 2009. godine ministru pravosuđa Republike Hrvatske Ivanu Šimonoviću, naslovljenom „Obavijest o neispravnom radu državnih i progonskih tijela, Upravne inspekcije, Odbora za državnu službu, diskriminacija državnih službenika“, Nezavisni sindikat carinika Hrvatske upozorava na zabrinjavajuće stanje u Carinskoj upravi Ministarstva financija, sa posebnim osvrtom na zbrinjavanje „podobnih“ HDZ-ovih kadrova preko carinske službe i diskriminaciju „nepodobnih“ kadrova u carini. „Upozoravamo na procese i pojave koje se temelje na višegodišnjem radu i istraživanju sindikata, masovnog kršenja prava službenika, a nalazi se izvan definicija Ustava RH, zakona i drugih propisa, međunarodnih ugovora i pravila struke, a izlazi i izvan definicija teorija Nauka o upravi. Takvi postupci pojedinih tijela, čelnika tijela, odbora ili inspekcija ne samo da nisu ispravni, već su nesavladiva prepreka u ostvarivanju i konzumiranju prava državnih službenika u pravosuđu i upravi“, upozoravaju ministra pravosuđa iz Nezavisnog sindikata carinika Hrvatske.

Kršenja zakona i prava zaposlenika

„Nezavisni sindikat carinika Hrvatske dužan Vas je upoznati o nesavjesnim i neispravnim postupcima čelnika tijela, Državnog odvjetništva i drugih progonskih tijela, Upravne inspekcije i Odbora za državnu službu, koji svojim činjenjem ili nečinjenjem uzrokuju povredu prava državnih službenika i utječu neispravno diskriminirajući jedne u odnosu na druge službenike, nesavjesno postupajući, na teško kršenje ljudskih i profesionalnih prava, što poprima zabrinjavajuće dimenzije.

...

Sukladno Vašim ovlastima i važnoj društvenoj ulozi, kao Ministar pravosuđa, dužni ste uočiti i prepoznati takve procese, prihvatiti objektivne primjedbe, sagledati situaciju i predložiti ispravak svih devijacija u društvu, a posebno ove koje ćemo prezentirati kroz naš dopis.

Pritužbe, zahtjeve za upravni nadzor, prijave protiv nesavjesnih službenika, rukovoditelja a i drugih, koji zlorabeći položaj i ovlasti i kršeći zakone i druge propise, teško krše prava uposlenika, za koje nikad nismo dobili odgovor ili su određeni postupci provedeni izvan zakonskih rokova ili su napravljeni površno, nalaze se u privitku ovog dopisa kao dokaz, o procesima koji negativno utječu na položaj i profesionalni status službenika“, stoji u dopisu carinika, kojeg potpisuje predsjednik Nezavisnog sindikata carinika Hrvatske, Željko Popović.

Stranačko kadroviranje protivno programu CARDS 2001 o depolitizaciji državne uprave

„Iako smo podnijeli mnogobrojne prijave protiv rukovodećih službenika u Carinskoj upravi, koji kršeći zakone i druge propise, zlorabeći položaj i ovlasti i nesavjesno obavljaju državnu službu, ravnatelj Carinske uprave, ne samo da ne pokreće predviđene disciplinske i druge postupke protiv rukovodećih službenika, koji vrše diskriminaciju i krše druga profesionalna prava uposlenika, sindikalnih povjerenika, već ih podržava jer su to pripadnici iste političke stranke ili stranke u koaliciji na vlasti, a ujedno se isti ravnatelj nalazi u nedozvoljenom položaju člana predsjedništva političke stranke, koji ih raspoređuje na rukovodeća mjesta, što nije protivno samo programu CARDS 2001, depolitizacije državne uprave, protivno pravilima Deklaracije Svjetske carinske organizacije (NN 14/03 međ. ugov.), već je to pristrani postupak sukoba interesa, po principu srednjovjekovnog pravila; kadija te tuži, kadija ti sudi.


To se posebno može očitovati u prijedlogu izmjena Zakona o carinskoj službi (NN 67/01) kojeg je sačinila Carinska uprava, a gdje ravnatelj Carinske uprave određuje rješenjem članove vijeća disciplinskih sudova, od kojih se članove prvostupanjskog vijeća određuju u carinarnicama, a članove drugostupanjskog vijeća u središnjem uredu, gdje bi politički podobni, pročelnici pokretali disciplinske postupke protiv službenika, koji u ovakvo konfiguraciji pristranih rukovodećih kadrova, članova vijeća sudova, koje određuje jedna osoba, koja je ujedno i član predsjedništva jedne stranke, a gdje bi se trebalo voditi postupke u istom tijelu i predlagati i odlučivati o sankcijama, a to nije u skladu sa obvezom nepristranosti sudova i prava na pošteno suđenje“, upozoravaju ministra Šimonovića iz Nezavisnog sinikata carinika Hrvatske.

Ravnatelj Carinske uprave otvoreno krši Zakon o državnim službenicima

„Zakon o državnim službenicima (NN 92/05) propisuje u čl. 36., zabranu na političko organiziranje i poticnje političkog organiziranja, koje u ovom slučaju, kao što čini ravnatelj Carinske uprave , nije kazneno djelo, jer su istog zaštitili i postavili kao dužnosnika, odnosno imenovali ga Državnim tajnikom Ministarstva financija, kako bi nesmetano provodio brutalnu politizaciju carinske službe, postavljajući podobne službenike na rukovodeća mjesta, bez osnove.

(Dokaz u privitku dopisa; kandidacijske stranačke liste za Županijske vijećnike, Gradske vijećnike, Općinske vijećnike i vijećnike MO; dokaz u privitku dopisa; pokrenuti zahtjevi Upravnoj inspekciji, za vršenje upravnog nadzora nad rješenjima neispravno i nezakonitog raspoređivanja službenika Carinske uprave).

Službenici koji se žale na povrede profesionalnih prava, neispravno ocjenjivanje, napredovanje i druge povrede prava, prava dostupnosti do radnih ili položajnih mjesta, nailaze na veliku prepreku, Odbor za državnu službu, čiji članovi odbora nesavjesnim radom, dovode službenike u nezavidnu situaciju, rješavajući predmete žalbi izvan roka koji propisuje čl. 67. st. 2. Zakona o državnim službenicima (NN 92/05) , a koji iznosi već preko jedne godine dana. Iako smo na taj neispravni proces upozorili sva relevantna tijela, upozorili da ćemo zbog nesavjesnog i pristranog rada Odbora za državnu službu, podnijeti protiv članova Odbora kaznene prijave, nitko ne reagira, što dokazuje da je namjerno definiran takav odbor, koji ne može rješavati žalbe ni kvalitativno ni kvantitativno, kako bi spriječili službenike ne samo u ostvarivanju svojih zakonskih i drugih prava, već da službenici odustanu od podnošenja žalbi.

Predmeti se nagomilavaju, službenicima se teško krše prava, a gdje se oni koji generiraju takve nepravilnosti ne pozivaju na odgovornost, a niti se ne analiziraju i sagledavaju takvi negativni procesi, što dokazuje namjeru.

(Dokaz u privitku dopisa; obavijest Sindikata o nesavjesnom radu članova Odbora za državnu službu)“, stoji u dopisu Nezavisnog sindikata carinika Hrvatske ministru pravosuđa Ivanu Šimonoviću, iz siječnja 2009. godine.

Postavljanja na položajna i radna mjesta provode se na temelju političke i nepotističke ili kakve druge podobnosti

„Postupci rasporeda na položajna i radna mjesta, zapošljavanje uposlenika isključivo se u Carinskoj upravi provodi na temeljima političke i nepotističke ili kakve druge podobnosti, što je direktno kršenje carinskog kodeksa, kojeg je Hrvatska prihvatila i ratificirala, a koji je definiran u Deklaraciji Svjetske carinske organizacije (NN 14/03 međ. ugov.), koji je postao dijelom nacionalnih propisa i koji se direktno konzumira, a gdje poslodavac koristi samo određene točke takve deklaracije, utječe na rad Odbora za državnu službu, sugerirajući mu neispravno dijelove Deklaracije, koja mora biti inače cjelovito primjenjiva, posebno onaj dio koji se odnosi na zapošljavanje službenika, napredovanje, raspored na položajna mjesta, gdje bi trebalo zaštititi carinsku službu od utjecaja sa strane, a to se odnosi na političku podobnost, nepotizam (dokaz; čl. 8. Arusha Deklaracije, uvid u Deklaraciju)“, navodi predsjednik NSCH, Željko Popović u opširnom pismu ministru pravosuđa, u kojem opisuje trenutno stanje u Carinskoj upravi Ministarstva financija Republike Hrvatske.

Državno odvjetništvo i USKOK odbili se sastati s predstavnicima sindikata

„Progonska tijela, DO i USKOK, iako su upoznati s problematikom, nisu predstavnike NSCH primili na razgovor, iako smo to zahtijevali, iako je Vladin ured za ljudska prava posredovao i tražio izvještaj, a gdje smo tražili da se sagledaju negativni procesi i masovne pojave političke korupcije u carinskoj službi, nemogućnosti i sprječavanja ostvarivanja profesionalnih prava službenika, sukob uloge ravnatelja kao člana predsjedništva političke stranke HDZ, koji generira političku korupciju i nepotizam, koji je odgovoran i za mnoge druge procese, miješao se u rad sindikata te u suradnji s novoizabranim predsjednikom, nakon izvršenog udara na sindikat, povukao tužbu sa suda, kojom je sindikat tužio poslodavca, jer se prilikom zapošljavanja novih zaposlenika i premještaja službenika u Carinskoj upravi, sagledavši utjecaj zapošljavanja ili premještaja na položaj postojećih uposlenika, nije dužno, sukladno odredbama Zakona o radu (NN 137/04) i Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, savjetovao sa sindikatom i sindikalnim povjerenikom.

Sindikat je podnio tužbu, radi utvrđivanja ništavosti donesenih odluka poslodavca, protivno obvezama iz odredbi Zakona i KU, a ravnatelj je ne samo u suradnji s određenim službenicima izvršio udar na sindikat, već je u roku devet dana od skupštine, nezakonito i nemoralno povukao tužbu sa suda, gdje se obvezao dopisom platiti sve troškove nastale u svezi utuživanja! (u privitku dopisa dokazni dokumenti prepiske između opunomoćenog odvjetnika Sindikata, Općinskog suda u Zagrebu, novoizabranog podobnog predsjednika CSH i ravnatelja CURH)“, stoji u pismu sindikata ministru pravosuđa.

Manipulacije radom Upravne inspekcije i brutalna politizacija carinske službe

„Rad Upravne inspekcije je isto tako podložan subjektivnom utjecaju čelnika tijela, a ujedno ne provodi nadzore u zakonskim rokovima, površno ocjenjujući nezakonite rasporede službenika, koji nemaju odgovarajuće valorizirajuće uvjete iz zakona i drugih propisa, koji definiraju područje carinske službe, posebno s osvrtom na definiciju Deklaracije svjetske carinske organizacije, koja traži cjelovitost primjene, a gdje ju je Hrvatska prihvatila, ratificirala i objavila, te je postala dijelom nacionalnih propisa.

Ovdje je bitno da se mjerila i kriteriji definicijom deklaracije, mogu prihvatiti iz odgovarajuće valorizacije rada službenika isključivo u carinskoj službi, kao uvjet za raspored na viša radna ili položajna mjesta ili napredovanja u službi (dokaz u privitku dopisa).

Ovako definirana Carinska uprava, gdje bi neispravno izabrani rukovodeći kadrovi po političkoj ili nepotističkoj podobnosti, koji šikaniraju službenike, umanjuju im profesionalna prava, neispravno ih ocjenjujući, svojoj rodbini ili političkim istomišljenicima omogućujući raspored na viša radna ili položajna mjesta, neće moći ispuniti svoje zadatke, koje se od nje očekuju, a niti takva služba može opstati stvorena na temeljima političke korupcije, podobnosti i nepotizma, jer je to ne samo izvan Pravila deklaracije Svjetske carinske organizacije, već izvan funkcije ispunjenja obveza prema procesu pridruživanja EU, posebno procesa depolitizacije i reforme državne uprave, koja će po ovim kriterijima i procesima, opisanim u ovom dopisu, prije potvrditi brutalnu politizaciju carinske službe“, navode u svojem dopisu ministru pravosuđa Republike Hrvatske predstavnici Nezavisnog sindikata carinika Hrvatske.

Ministar Šimonović šest mjeseci bez odgovora na pismo o političkoj korupciji u carinskoj službi

Usprkos zastrašujućim navodima o stanju u carinskoj upravi Ministarstva financija, ministar pravosuđa Ivan Šimonović na ovu predstavku sindikata nije odgovorio punih šest mjeseci, čime je zapravo nereagiranjem na navode sindikalnih predstavnika o političkoj korupciji u carinskoj službi, ministar pravosuđa omogućio nastavak takve protuzakonite, koruptivne prakse, stranačkog kadroviranja u državnoj administraciji, čime se otvara put brojnim manipulacijama, korupciji i nezakonitom funkcioniranju službi, poput u ovom slučaju Carinske uprave Ministarstva financija.

Prema informacijama koje smo dobili iz Nezavisnog sindikata carinika Hrvatske, upravo je novinar Hrvoje Appelt istraživao ovu temu, neposredno prije nego što je u Jutarnjem listu, odnosno Europapress holdingu dobio otkaz, te je nastojao dobiti odgovore od ministra Šimonovića na pitanja u svezi ovako neuspjelog projekta depolitizacije državne uprave, odnosno stranačkih kadrovskih manipulacija u Carinskoj upravi Ministarstva financija.

Iako je ministar Šimonović po dolasku na svoju dužnost najavio provođenje depolitizacije u državnoj upravi, slučaj Carinske uprave, i dramatično pismo Nezavisnog sindikata carinika Hrvatske, ukazuju na široke razmjere ovog specifičnog oblika političke korupcije.

Činjenica da ministar pravosuđa čak šest mjeseci nije našao shodnim odgovoriti na ovu predstavku sindikata, dovoljno govori sama za sebe, ili možda ministar Šimonović stranačko (HDZ-ovo) zbrinjavanje kadrova u carinskoj upravi, mimo utvrđenih zakonskih kriterija i procedura, ne smatra oblikom korupcije, nego možda društveno prihvatljivim načinom funkcioniranja državne administracije.

U svakom slučaju, šestomjesečna Šimonovićeva šutnja o političkoj korupciji u Carinskoj upravi, svakako za sobom povlači i njegovu osobnu i političku odgovornost, nakon što je očito propustio poduzeti potrebne mjere nakon što je zaprimio službenu predstavku sindikata.

"Necenzurirano.com"
Go to Top of Page

D.B.

Croatia
2059 Posts

Posted - 17/07/2009 :  20:29:13  Show Profile  Reply with Quote
Odbila sam seksom doći do podataka i zato ostala bez posla i stana!"jutarnji list"

Izvijestila sam nadređene o ponuđenom zadatku, nakon čega su me poslali na poligraf i tri sata ispitivali te napravili budalom

ZAGREB - Šefovi su mi naredili da spavam s tajnikom Povjerenstva za sprječavanja sukoba interesa Zoranom Gašparom kako bih od njega izvukla inače nedostupne podatke o imovinskim karticama hrvatskih političara - počela je svoju ekskluzivnu ispovijest bivša djelatnica Sigurnosno-informativne agencije Jasna Đuzel.

Kada je odbila izvršiti usmeni nalog, koji je izdan bez propisane zakonske procedure, dobila je otkaz, završila u bolnici, ostala bez stana i djeteta. Ukratko, u srazu s moćnom tajnom službom srušio joj se život.

Do prije tri godine pristojno je zarađivala, vozila polovni automobil i otplaćivala stan. Živjela je sa sinom i obitelji. Ipak, vodila je tajni život koji je pokrivala jednostavnim izgovorom: “Radim u MUP-u”.

Završila i na psihijatriji

Prebire po dokumentima koji podupiru njezinu priču; platne liste SOA-e, radna knjižica za žigom, rješenje o otkazu, tužba koju je podnijela, otpusno pismo iz psihijatrije na kojoj je nakon svega završila.

Mimo pravila

Rekla sam da ću se seksati ako mi pismeno narede, ali to nisu napravili
Nagnuta iznad papira, mršava žena tridesetih godina pokazuje sliku sina i gotovo pravdajući se kazuje: “U javnost izlazim zbog njega.” Sin je sada kod oca jer više nije imala sredstava da bi ga uzdržavala.

- Kroz posao koji sam obavljala upoznala sam tajnika povjerenstva Zorana Gašpara, a kako Unutarnja kontrola SOA-e inače nadzire i prisluškuje svakoga djelatnika, uočili su da me Gašpar u nekoliko navrata nazvao i pozvao na kavu. To su htjeli iskoristiti jer je on raspolagao podacima o cjelovitim imovinskim karticama državnih dužnosnika koje zbog tajnosti dijela osobnih podataka nisu dostupne.Prozvali je Ledena

Pozvali su me u ured i rekli mi doslovno:

- Upotrijebi svoje ženske čari da od Gašpara dobiješ podatke. Bilo je to početkom srpnja 2006. - opisuje Jasna.

Dok sjedi i rukama gestikulira, objašnjava da joj je zauzvrat ponuđeno mjesto u odjelu koji je oduvijek priželjkivala.

- Bili su sigurni da ću pristati jer sam bila samohrana majka koja je otplaćivala kredit za stan i ovisila o plaći koju je dobivala. Nisam bila članom niti jednoga klana i zbog toga su me zvali ‘Ledena’ - priča Jasna koja je na ponudu prvotno odgovorila kako će to učiniti samo ako joj se seks pismeno zapovijedi. Do zapovijedi, navodi, nije došlo.

Time Jasnin zadatak u dijelu službenih zabilješki i procedura SOA-e nije ni postojao. Operacija je agentici ponuđena mimo zapovjednog lanca i zakonom propisane procedure.

Na tome bi i ostalo da već sljedećega dana o tome nije napisala izvješće nadređenima koje joj je, kaže, očito zapečatilo karijeru. Nakon što je došla na posao u sjedište Centra Zagreb, o ponuđenom je zadatku e-mailom izvijestila nadređene, sve do načelnika Centra Zagreb. Desetak dana kasnije njezin se život potpuno izmijenio.

- Tadašnji donačelnik Centra Zagreb zatražio je, s obzirom za ozbiljnost izvještaja, da idem na poligraf. Pristala sam bez oklijevanja. No, upitala sam hoće li istu proceduru proći i kolege iz Unutarnje kontrole koji su mi ‘ponudili zadatak’, a koje sam zapravo prozvala. Rekao mi je da će i oni biti pozvani na poligraf - ispričala je. Došao je petak i zakazani poligraf. Bio je vruć ljetni dan, u zatamljenoj i zaključanoj sobi klima je bila namještena na 16 stupnjeva.

Trosatno ispitivanje

- I bez stresa zbog poligrafa tresla sam se od hladnoće. Umjesto pola, ispitivali su me tri sata i potom posjeli u sobu gdje me dva sata čuvao kolega kojeg nisam poznavala. Tada je u sobu ušao kolega iz Unutarnje kontrole koji mi je prvotno i ponudio da spavam s Gašparom.

Upravni sud:

‘Otkaz nije pravno osnovan i donesen je na nezakonit način’
Rekao mi je da je sve u najboljem redu te da se vratim i nastavim raditi svoj posao. Shvatila sam da nitko od dotičnih iz Unutarnje kontrole neće proći isto ispitivanje. Uspaničila sam se jer su u pitanju bili moćni ljudi koji su štitili jedni druge. Nisam se bojala toliko za sebe koliko za sina - navela je Jasna, koja je svoje dijete kasnije zbog teške materijalne situacije morala predati ocu.

- Kada sam ponovno došla na posao Uobičajena komunikacija kao da je prestala postojati. Otkada je sve počelo, nisam jela, a majka, vidjevši da mi ne može pomoći, pozvala je Hitnu pomoć koja me prevezla u Psihijatrijsku bolnicu Vrapče - ispričala je Jasna te izvadila otpusno pismo koje je dobila nekoliko tjedana kasnije. U njemu stoji da je bila riječ o “kriznoj reakciji s obzirom na nepovoljnu situaciju na radnome mjestu”. Otpusno pismo je danas sudski dokaz u radnom sporu koji je kasnije pokrenula protiv SOA-e.

Traži plaću i mirovinu

Tužila je Agenciju, a nakon tri godine pravne bitke upravni sud donio je rješenje da otkaz “nije pravno osnovan te je doneseno na nezakonit način”.

U međuvremenu, Jasna Đuzel ostala je bez karijere, primanja Nije mogla plaćati kredit, izgubila je stan, sina je poslala da živi kod oca, a na burzi rada zbog obrazloženja otkaza nema pravo ni na minimalac.

- Sve što tražim jest isplata plaća koje mi pripadaju i časna mirovina zbog narušena zdravlja - završila je Jasna Đuzel.

SOA: Odala je službenu tajnu osobi Z. G.
Prema rješenju o prestanku državne službe, zapravo otkazu, tadašnja POA-a navodi da je “Jasna Đuzel, službena osoba, povrijedila dužnost čuvanja podataka koji su zakonom određeni kao tajni. Naime, Jasna Đuzel upoznala je u razdoblju od travnja do lipnja 2006. s tajnim podacima, a koji su bili rezultat sigurnosnog djelovanja POA-e neovlaštenu osobu tj. građanina Z. G. (Zoran Gašpar, op. a.) (M. B. T.)

Gašpar: Nemam pojma o čemu se radi u toj priči
Zoran Gašpar, s kojim je prema njezinoj ispovijesti Jasna Đuzel trebala spavati, naveo je da nema nikakav komentar.

- Njezina priča s ničim nema nikakve veze, niti znam o čemu se radi, nemam što drugo reći - rekao je Gašpar, vidno iznenađen navodima bivše agentice SOA-e. (M. B. T.)
Go to Top of Page

D.B.

Croatia
2059 Posts

Posted - 17/07/2009 :  20:32:41  Show Profile  Reply with Quote
Barba Lukin zemljak pod istragom policije


"jutarnji list"

Od HŽ-a se zahtijeva sva dokumentacija i informacije po kojima bi se vidjelo je li Medakova tvrtka poslovala s HŽ Infrastrukturom u razdoblju dok je on bio zaposlen u HŽ-u

ZAGREB - Četiri mjeseca nakon što je Jutarnji list ekskluzivno objavio sada već glasovito pismo “Dragi barba Luka...”, koje je predsjedniku Sabora Luki Bebiću poslao Ivan Medak moleći ga da mu sredi dobro plaćen posao u HŽ-u, policija je pokrenula istragu zbog sumnje u sukob interesa.

'Poštovani barba Luka, još ništa od posla u HŽ-u koji ste mi obećali'
Istraga je započeta prije dva tjedna, a u dokumentu koji posjeduje Jutarnji stoji da službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta istražuju poslovni odnos Medakove tvrtke IMP Security-Medak d.o.o. s tvrtkom HŽ Infrastruktura koja djeluje u sklopu Holdinga Hrvatskih željeznica. Istražuju svu dokumentaciju i informacije po kojima bi se vidjelo je li Medakova tvrtka poslovala s HŽ Infrastrukturom u razdoblju dok je Medak bio njihov zaposlenik.

Provjeravaju “da li je tvrtka IMP Security-Medak d.o.o. sa sjedištem u Pločama, obavljala poslove ili na neki drugi način poslovala sa HŽ Infrastrukturom ili tvrtkama kćerima, a posebice u razdoblju od kada je izvršni direktor HŽ Infrastrukture za poslove ekologije i zaštite Ivica Medak, te kada su i u kojem obujmu obavljani ti poslovi”.

Istražuju i to “o kojim je točno poslovima riječ, na koji način je proveden izbor navedene tvrtke za obavljanje tih poslova, sklopljene ugovore sa tom tvrtkom, konto kartice dobavljača za IMP Security-Medak d.o.o. i ostalu dokumentaciju o navedenim poslovnim odnosima sa predmetnom tvrtkom”, stoji u dokumentu krim-policije.

U HŽ-u je jučer vladala šutnja. Ivica Medak se nije javljao na telefon, a kada smo zatražili predsjednika Uprave HŽ Infrastrukture Mijata Kurtušića, njegova tajnica nam je kratko rekla da predsjednika nema jer je izašao, te nam poklopila slušalicu.

Medak je nakon objave pisama Luki Bebiću potvrdio njihovu autentičnost, a i sam Bebić je priznao da je pokušao progurati svog zemljaka u HŽ.

- Tog dečka znam iz viđenja. Magistar je i kvalificiran je za taj posao. On je branitelj i bila je to, tako, jedna moja intervencija... - izjavio je u ožujku Bebić.

Pismo koje je šokiralo Hrvatsku
“Poštovani barba Luka, prije mjesec dana kad smo se vidjeli u Pločama rekli ste mi da će se moj slučaj riješiti za koji dan. Uprava HŽ-a trebala me je imenovati 1. lipnja 2006. za člana Uprave RVR-a, ali to nije napravila jer je sadašnji direktor RVR-a Željko Mić, SDP-ov kadar, preko sindikata hrvatskih željezničara zaprijetio da će napraviti pobunu.” To je početak jednog od dvaju pisama koja je Ivan Medak napisao HDZ-ovu saborskom zastupniku i svom zemljaku Luki Bebiću, a u ožujku ga je ekskluzivno objavio Jutarnji list.

HŽ Infrastruktura od Medakova dolaska u gubitku 31 milijun kuna
Jedino je HŽ Infrastruktura, čiji jedan odjel od 2006. vodi Ivan Medak, u 2007. godini zabilježila gubitak, dok su ostala društva HŽ Holdinga poslovala pozitivno. Najveći dio prihoda HŽ Infrastrukture, koji je iznosio 1,1 milijardu kuna, došao je iz državnog proračuna, i to 948,9 milijuna kuna. No rashodi Infrastrukture istodobno su iznosili 1,14 milijardi kuna pa je društvo poslovalo s gubitkom od čak 31 milijun kuna. (Sergej Trajković)
Go to Top of Page

D.B.

Croatia
2059 Posts

Posted - 17/07/2009 :  20:42:32  Show Profile  Reply with Quote

Otvoreno pismo bivšeg kancelara: 'Neću se kandidirati za predsjednika, ne da mi se i ne znam'

Kolumnist Renato Baretić otkriva čitateljima portala nacional.hr razloge zbog kojih se odnedavno preplanuli Ivo Sanader ipak neće kandidirati za Mesićevog nasljednika

Ovim putem obavještavam javnost u Hrvatskoj i dijaspori da se dogodine neću kandidirati na predsjedničkim izborima. Nije to bila laka odluka, dugo sam je i teško donosio, ali naposljetku sam shvatio da - baš kao što u životu svakoga čovjeka postoje trenuci za novi početak - ima i trenutaka kad valja reći "idemo dalje!" te nastaviti voziti istom trasom, pa dokle ide - ide... Još jednom, dakle, neću se kandidirati za predsjednika Republike, i to je moja zadnja. Ispričavam se svima koji su polagali nade u to da ću se predomisliti.

Shvatio sam, naime, da nemam ni snage ni znanja niti živaca za taj posao, ma koliko mi se u prvi tren činio obavljivim. Nemam snage za prečesto susretanje s Jadrankom Kosor i Josipom Friščićem, ne za više od jednom godišnje, ako i toliko. Nemam znanja za razumijevanje svega što tumači Željko Rohatinski. A nemam, bogme, ni živaca za natezanje s Rončevićem i njegovima.

Pored svega toga, nekako nemam ni volje da se do krajnjih granica izdržljivosti borim protiv ustaša doma, euroimperijalista, rusokolonijalista i amerototalitarista vani, a Kineze još nisam ni spomenuo... Što su - kako bi Hamlet rekao - oni meni ili ja njima? Ma, ko ih jebe, sve skupa! (Evo, recimo, niti prethodnu rečenicu nikad ne bih smio izgovoriti, kamoli napisati, niti privatno, kad bih bio predsjednik. Ne znam za vas, ali ja se toga građanskoga prava ni na samrti ne bih odrekao!)

Ukratko, znači, ne očekujte moju kandidaturu. Znam, znam, brojne sam sugrađane i sudržavljane sad razočarao takvom odlukom, ali ona je konačna i nepobitna, nemojte me pitati za dodatna objašnjenja. Naprosto, kad dođe vrijeme za predsjedničke izbore, vlastitom pameću ocijenite tko bi od kandidata (a neće ih faliti, ne bojte se, vidite kako je krenulo) bio najpodobniji da se uhvati ukoštac sa svime gore spomenutim, onim za što ja, kako sam vam objasnio, ne bih imao ni snage, ni znanja, ni živaca, niti volje. Izabrat ćete, naravno, najboljeg. Kao uvijek dosad.("nacional.hr")
Go to Top of Page

D.B.

Croatia
2059 Posts

Posted - 18/07/2009 :  20:15:00  Show Profile  Reply with Quote
Preko nepostojećeg carinskog odjeljka Kanfanar Carinska uprava prikriva šverc cigareta


Iz predstavke koju je ministru pravosuđa Republike Hrvatske Ivanu Šimonoviću uputio Nezavisni sindikat carinika Hrvatske, još 28. siječnja 2009. godine, a na koju se ministar do danas nije očitovao, posebno su zanimljivi podaci koji jasno upućuju na sudjelovanje Carinske uprave u organiziranom kriminalu krijumčarenja cigareta i duhanskih proizvoda, i to na način da je Carinska uprava osnovala fiktivni, zapravo nepostojeći, carinski odjeljak u Kanfanaru, koji tobože obavlja kontrolu distribucije cigareta, dok u stvarnosti, obzirom da se radi o nepostojećem odjeljku, koji fiktivno bilježi dobre rezultate rada, takav carinski odjeljak u Kanfanaru može služiti samo prikrivanju i pokrivanju organiziranog krijumčarenja cigareta, preko TDR-a i Adris grupe.

Nepostojeći carinski odjeljak nadzire distribuciju cigareta

„S druge strane u direktnom susretu sa progonskim kaznenim tijelima, htjeli smo pokazati kako napreduju službenici koji pišu lažne članke o; citiram; izvrsnoj kontroli u Tvornici duhana Rovinj“, a gdje prema izjavi svjedoka, voditelja nepostojećeg carinskog odjeljka I Kanfanar, u postupku pred disciplinskim vijećem Carinarnice Pula, ne postoji fizički odjeljak, a niti je isti upoznat sa radom tog nepostojećeg odjeljka, a isti prima plaću voditelja od 2006. godine kad je rješenjem raspoređen, a isti je blizak pročelniku Carinarnice Pula“, navodi Željko Popović u predstavci Nezavisnog sindikata carinika Hrvatske ministru pravosuđa Ivanu Šimonoviću.

HDZ-ovac istovremeno i carinik za nadzor distribucije cigareta i općinski načelnik u općini gdje je TDR izgradio novi pogon

U nastavku predstavke, sindikalni predstavnici carinika posebno su upozorili ministra Šimonovića na moguću korumpiranost i sukob interesa kod carinika, koji je mimo zakonske procedure primljen u službu i postavljen na radno mjesto nadzora distribucije cigareta, a koji je istovremeno u carini zadužen za nadzor distribucije cigareta (dakle, trebao bi raditi i na suzbijanju šverca cigaretama), te je u isto vrijeme i HDZ-ov načelnik Općine Žminj, točnije općine na čijem području je Tvornica duhana Rovinj izgradila svoj novi proizvodni pogon.

„Ujedno postoji dokaz da su natječaji za prijem novih službenika objavljeni puno kasnije, a postupak prijema pred subjektivnom i rodbinski povezanom komisijom za prijem, proveden u 2008. godini, gdje je između ostalog zaposlen načelnik Općine Žminj, Ratko Jeromela (HDZ), koji istovremeno obavlja poslove načelnika Općine i radi kao carinik III.

Isti je zaposlen na radno mjesto kontrole distribucije cigareta u Općini Žminj, gdje se ujedno na području iste sagradio novi pogon TDR-a, a gdje je on načelnik!

(Dokaz u privitku, članci iz novina o izboru Ratka Jeromele, članak iz Carinskog glasnika br. 1. autora Maura Mihovilovića, načelnika koji kontrolira posebne poreze za cigarete i TDR, a nalazi se na listi HDZ, te zapisnik sa javne rasprave Vijeća za disciplinske postupke Carinarnice Pula, vlastoručno potpisana izjava voditelja CO I Kanfanar, Denisa Milevoja)“, stoji u predstavci ministru pravosuđa.

Korupcijom stvoreni sindikati sudjeluju u šikaniranju službenika zaslužnih za otkrivanje šverca i kriminala

U predstavci nezavisnog sindikata carinika Hrvatske posebno se naglašava koruptivna sprega ravnatelja Carinske uprave i pojedinih dužnosnika sa sindikatima stvorenim na korupciji, a koji sudjeluju u prikrivanju organiziranog kriminala i korupcije u carinskoj službi, te su dio lanca ušutkavanja i šikaniranja onih carinskih službenika koji otkrivaju organizirano krijumčarenje cigareta i drugih roba i kriminal u carinskoj upravi.

„U susretu koji nije ostvaren s Glavnim DO i ravnateljem USKOKA, na predloženu temu iz dopisa Sindikata, tražilo se utvrđivanje odgovornosti ravnatelja, a i drugih, ujedno i korupcijom stvorenih sindikata, koji svojim postupcima šikaniraju službenike koji su zaslužni za otkrivanje šverca i kriminala, koji se očituje u rasporedu službenika na ona niža radna mjesta, gdje neće više biti u mogućnosti ništa otkriti, a gdje su takve postupke podržali politički podobni predstavnici sindikata“, navodi u svojoj predstavci Šimonoviću Željko Popović, predsjednik nezavisnog sindikata carinika Hrvatske.

Sama činjenica da Carinska uprava organiziranjem fiktivnog, nepostojećeg carinskog odjeljka u Kanfanaru, pokušava lažno prikazati aktivnosti carinskih službenika na kontroli distribucije cigareta i suzbijanju organiziranog krijumčarenja duhanskih proizvoda, jasno upućuje na povezanost tzv. duhanske mafije, odnosno organiziranog lanca krijumčarenja cigareta na Balkanu, sa službenim institucijama Republike Hrvatske, točnije Carinskom upravom i njezinim najvišim dužnosnicima.

Znakovita šutnja ministra Šimonovića

Ovakvo djelovanje Carinske uprave, svakako otvara pitanje je li carinska služba uključena u organizirano krijumčarenje cigareta, čije je glavno ishodište Tvornica duhana Rovinj i Adris grupa.

Odnosno, tko sve na visokim položajima u državnoj administraciji ima svoj interes u organiziranom švercu cigareta, a takve sumnje posebno potkrijepljuje i činjenica da su sve do sada zaplijenjene švercane cigarete TDR-a i Adris grupe, imale na kutijama originalne porezne markice Ministarstva financija Republike Hrvatske.

Šutnja ministra Šimonovića na navode iz predstavke Nezavisnog sindikata carinika Hrvatske, samo dodatno stvara sumnju oko uloge državnih institucija Hrvatske u organiziranom krijumčarenju cigareta u sprezi sa tzv. balkanskom duhanskom mafijom, za koju se do sada vjerovalo kako svoj centar ima u Crnoj Gori, međutim svi podaci upućuju upravo na Hrvatsku kao sjedište te kriminalne organizacije.

Necenzurirano.com
Go to Top of Page

D.B.

Croatia
2059 Posts

Posted - 18/07/2009 :  20:49:49  Show Profile  Reply with Quote
Što ginekolog Milinović misli o Jadranki Kosor

Ante Tomić KLASA OPTIMIST("jutarnji list")

Milinović tvrdi da samo crkveno vjenčani muškarci i žene mogu biti dobri roditelji. Kažu da je to kršćanski stav. Ja upravo ne mogu zamisliti da bi išta bilo manje kršćanski od toga. Naprotiv, teško da bih se mogao sjetiti ičega tako zločestog i pako

Divna je ova zemlja, meni najdraža. Dok na jednoj strani Jadranka Kosor, predsjednica Vlade, novinarima ispovijeda privatnu traumu kako je odrasla bez oca i kako s tim čovjekom ni danas nema nikakav odnos, Darko Milinović, ministar zdravstva, sa saborske govornice odlučno poručuje da samo crkveno vjenčani parovi mogu biti valjani roditelji. Građaninu ostaje da sam odgonetne je li Milinović bio tek nespretan i netaktičan ili je zaista htio uvrijediti gospođu koja mu je nadređena. Ne precjenjujući pamet naše premijerke, vjerujem da čak i ona može shvatiti da je ministar zdravstva, zajedno s tisućama samohranih roditelja, obezvrijedio odgojni trud i odricanje i njezine majke.

Kako se ‘to’ zvalo u doba moje babe

Kosor, koja je tek u ozbiljnim godinama ušla u veliku zajednicu kršćana, a u djetinjstvu je nisu ni pokušali upoznati s čudesnim djelom Spasitelja našega, žena čiji se mama i tata nisu pred raspelom zakleli na doživotnu odanost i ljubav u dobru i zlu, zdravlju i bolesti, i još je, kraj svega, i sama odlučila podizati dijete bez partnera, po Milinovićevim mjerilima nedvojbeno je moralno neprikladna, zazorna, na neki način oštećena osoba, da ne spominjemo neki od onih poganih narodnih izraza kojima obiluje naš bogati jezik. Zanimljivo bi bilo zaviriti u mozak ministra zdravstva i u nekom mračnom kutu, među mislima koje sunce nikad ne obasja, otkriti što on u svojim najintimnijim trenucima, u postelji pred spavanje ili kad malo popije, sam sebi šapuće o svojoj šefici.

Ministar zdravstva barem je nešto mislio. S druge strane, Bajs za vrijeme rasprave o Zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji nije mislio ništa. Slao je sms poruke
U ljudskim glavama nađe se kojekakvog smeća, svima gdjekad padne na pamet nešto od čega se zasramimo, ali za ono što provincijski ginekolog Darko Milinović stvarno misli o Jadranki Kosor, o njezinu djetinjstvu bez oca i majčinstvu bez supruga, uvjeren sam da bi vam natjeralo crvenilo u obraze. Katolici i njihov osjećaj za doličnost, osvjedočili ste se vjerojatno, znaju biti veoma okrutni.

“Samohrana majka?”, rekla bi moja pokojna baba upitno podižući obrve. “U moje doba se to zvalo kurva”. Možda ste i vi na selu imali ili još uvijek imate takvu neku milu staricu, koja će odrješito i nesentimentalno ili čak sa sadističkim veseljem diskvalificirati svakoga tko se ne pokorava gvozdenom ćudoređu majke crkve. Moja baba Mara, Bog joj duši dao, u tim je stvarima bila inkvizitorski istančana. Tolerantna i suosjećajna, po prilici, kao kardinal Torquemada. S velikom dragošću danas se sjećam njezinog otrovnog jezika, ali nazori su joj zaista bili ponešto zastrašujući.

Prava stoka

Takav je nekako i naš ministar zdravstva Darko Milinović. Upravo s jednakog zadrtog i isključivog, surovog, bezosjećajnog i primitivnog stajališta napisan je novi Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, po kojemu se nevjenčanim parovima oduzima pravo na liječenje neplodnosti, a koji je s parlamentarne govornice Milinović branio riječima da samo crkveno vjenčani muškarci i žene mogu biti dobri roditelji. Kažu da je to kršćanski stav, pa i biskupi će pozdraviti Milinovićev istup, ali ja upravo ne mogu zamisliti da bi išta bilo manje kršćanski od toga.

Baš naprotiv, teško da bih se mogao sjetiti ičega tako zločestog i pakosnog kao što je uskraćivanje prava na dijete. Oduzeti osobi radost roditeljstva, da otkrije kako je voljeti nekoga više nego sebe, grliti ga u samrtnom strahu da mu se štogod ne dogodi, žrtvovati se za njega, umrijeti ako treba... ne dati čovjeku da upozna tu, najčišću, potpunu i bezuvjetnu ljubav - ima li išta na ovom svijetu da je udaljenije od istinske naravi evanđelja? Oni što se predstavljaju kršćanima i misle da govore i postupaju uime kršćanske vjere nekada se uistinu ponašaju kao prava stoka. Ali, opet, ministar zdravstva je barem nešto mislio.

S druge strane stola u Banskim dvorima, dok se u Vladi raspravljalo o Zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji, ministar turizma Damir Bajs, sva je prilika, nije mislio ništa. Pretpostavljam da je drijemao dok su govorili o zakonu, ili je možda rješavao križaljku, ili slao sms poruke, ili se igrao podmornica s ministrom poljoprivrede, jer kako bi inače objasnili da je Bajs podigao ruku za dokument u kojemu se nevjenčanim partnerima uskraćuje pravo na liječenje neplodnosti, ako je upravo on nekoliko mjeseci ranije po jednakom poslu obilazio bolnice sa svojom tada nevjenčanom partnericom?

Blaženi osmijeh ministra turizma

Ministar zdravstva barem je nešto mislio. S druge strane, Bajs za vrijeme rasprave o Zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji nije mislio ništa. Slao je sms poruke
Ministar turizma, blaženo se osmjehujući, praznoglavo je glasao, pravo i ne znajući za što glasuje. U jednom čudesnom trenutku poslušno je digao ruku protiv sebe, svoje supruge i svoga malog djeteta.

Ili je ipak znao zašto je glasao? I to je također zanimljiva opcija za razmišljanje.

Ako je Damir Bajs znao o čemu se radi, ako je bio pri svijesti i pod punom moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću dao svoj pristanak Zakonu o umjetno potpomognutoj oplodnji, možda mu se naprosto smučio obiteljski život. Dogodi se, istina rjeđe, da i muškarce uhvati postporođajna depresija. Lako bih mogao zamisliti kako su ministra turizma psihički i fizički uništili dernjava i nespavanje, mijenjanje pelena i grijanje bočica.

Proučavajući zelenkastu stolicu bebe, čovjek se pokajao što se upustio u pustolovinu roditeljstva, shvatio je da je pogriješio i htio bi ljude poštedjeti užasa kroz koji on prolazi.

I to je pošteno. I ljudski. Makar, isto, da sam ja Damir Bajs, ne bih se usudio to ženi priznati. Kako bilo, mene sve više onespokojava ova skupina moralno i intelektualno manjkavih muškaraca i žena koji bez ikakva političkog legitimiteta zemlju pouzdano vode u propast. Gledajući ih posljednjih dana kako teturaju i sudaraju se glavama, sjetio sam se Borata Sagdiyeva: kome smo dali vlast, mogli smo i majmunu dati pištolj.

Najgora gomila problema

Premijerka Kosor reći će ipak kako nam izvanredni parlamentarni izbori u ovom trenutku nipošto ne trebaju, jer bi zbog izbora tri do pet mjeseci sve stalo i izgubilo bi se dragocjeno vrijeme, potrebno za rješavanje nagomilanih problema.

Ako mene pitate, najgora gomila problema koja nam se dogodila zove se Jadranka Kosor, Damir Polančec, Božidar Pankretić, Đurđa Adlešič, Slobodan Uzelac, Gordan Jandroković, Ivan Šuker, Branko Vukelić, Tomislav Karamarko, Ivan Šimonović, Božidar Kalmeta, Darko Milinović, Božo Biškupić,Marina Matulović Dropulić, Damir Bajs, Radovan Fuchs, Tomislav Ivić, Davorin Mlakar, Petar Čobanković i Bianca Matković.
Go to Top of Page

D.B.

Croatia
2059 Posts

Posted - 18/07/2009 :  21:02:51  Show Profile  Reply with Quote
Glavaš: Evo, zove me Ratko Mladić...


'Ivo Sanader, najtraženiji bjegunac od hrvatske javnosti, svojevremeno me nazvao vizionarom. To je, mislim, jedina istinita rečenica koju je izgovorio u životu', piše Glavaš u Slobodnoj Dalmaciji

Subota, 11 srpnja MOJ RATNI DRUG

Putujem prema Derventi. Telefon najednom zazvoni. Poznat mi je broj. Zove moj stari ratni drug, general Ratko Mladić. Srdačno se prisjećamo naših ratnih dana kada smo harali po Srebrenici. Ratko je dobro, na dijeti je, pije samo sok od brusnice i glođe janjeće kosti.

Zahvaljujem mu što nije odao da sam i ja skupa s njim izvršio genocid u Srebrenici, na što se Ratko grohotom nasmije i reče: “Ajde, bre Brane, znaš da te nisam odao ni za zločin u Jasenovcu iz tvog prvog života!” Sada ozbiljno. Rekoh, idem prema Derventi gdje me izvjesni Radulović tuži za zločin nad srpskim civilima 1992. godine. Na žalost, jedino su Novi list i Glas Slavonije objavili o kakvoj je gluposti riječ. Taj me Radulović uvrstio kao petooptuženog za rečeni zločin, dok su prvooptuženi Tuđman, zatim aktualni hrvatski predsjednik Mesić, te Izetbegović i Ejup Ganić!?

Nema zločina koji se nakon 2. svjetskog rata nije dogodio, kako vidite, bez mojeg sudjelovanja. Ljudi, to nije stvarnost, to je čista “top-lista nadrealista” kojoj se mogu samo smijati. A na toj top-listi nadrealista, prvo mjesto već duže vremena zauzima moj mezimac Drago Hedl kojemu se ukazujem kako ubijam ljude po Slavoniji. Tako me sada vidi u ubojstvu jednog BiH državljanina kod Đakova 1992. godine.

Nema nijednog zločina bez mene. Od toga nadrealističkog košmara mogu se braniti jedino humorom, iako nije nimalo lagodno, a postoji mnogo ljudi koji bi rado željeli da je to istina. Nije. Niti lagodno, niti je istina. Priznajem, umori sve to. Potrga živaca, iscrpi snagu, zapitaš se... No, slomit se neću. Branio sam svoj grad i rodni kraj, stvarao domovinu. Radio sam to časno i iz ljubavi.
Nedjelja, 12. srpnja ODUZETO DJETINJSTVO

Filip je upisao pravni fakultet. U Drinovcima smo, razgovaramo. Na pitanje zašto je odustao od elektrotehnike, samo odmahuje rukom. Ne priznaje da ga je na odabir životnog zvanja potaknuo moj proces. Gledam svoga sina koji je prerano prestao biti dječak. Ponosan sam. Iako mu je politika oduzela djetinjstvo, policijski progon bezbrižno odrastanje, stasao je u stabilnog mladog čovjeka.

Ne pokazuje emocije, valjda smo takvi, ali riječi nam ni ne trebaju kada je, odmah nakon prijemnog, odustao od izlazaka s prijateljima, sjeo na autobus i došao k meni. S četrnaest godina, koliko mu je bilo kada je počela bestijalna hajka na mene, i on se morao nositi s nemilosrdnošću. Prvi gimnazijski dani započeli su mu s porugom, provokacijama i povicima – hej, mali, jesi ti sin onoga ubojice, jel ti tata u zatvoru? Izdržao je, nije se pokolebao, živio je moju sudbinu kao da je njegova vlastita - kopirao dokumente, presnimavao ratnu arhivu...

Prve su mu ljubavi srednjoškolskih dana ostale u sjeni stravičnih optužbi protiv njegova oca, obilježene ponovnim proživljavanjem ritma smrti ratnih 90-ih, prisluškivanjem telefona, tajnim pratnjama, spektakularnim hapšenjima kada nam je Faber pred kućni prag slao desetke specijalaca pod dugim oružjem. Njegove suze pred osječkim zatvorom...

To što su napravili mome sinu ne može se oprostiti. Prebirem po sjećanjima više od četiri godine košmara u kome živim. I mislim o bezuvjetnoj potpori prijatelja, znanaca i stranaca koje sam susretao. Mislim na majku koja s 85 godina nije propustila niti jedan vikend dolazeći u Zagreb posjetiti me u zatvoru. Na sestru koja, unatoč preteškoj bolesti, svaki put prvo mene upita “kako si?”. I svi oni daju mi smisao. Na ručku nas čeka Željko Širić, dugogodišnji nogometni sudac, bivši košarkaš Davor Dogan i još dva prijatelja.

Širić me posjećuje već četvrti put otkako sam u egzilu u koji su me prognali “prijatelji” iz moje bivše stranke. Zahvaljujem mu, a on se samo smije i kaže – “šefe, kad je dobro, onda ti prijatelji ni ne trebaju”. Nije bilo dana od početka svibnja kada sam došao u Bosnu i Hercegovinu da me netko od Osječana nije posjetio na mojoj privremenoj adresi i to je neprocjenjivo vrijedno.

Filip i ja obilazimo gradilište naše nove kuće. Prva je etaža – podrum, konoba i garaža - već završena, deka izlivena, raste kat. Majstori kao da se natječu sami sa sobom i žele ju izgraditi najkvalitetnije što mogu, u rekordnom roku. Toliko pomoći, potpore ljudi iz kraja moga djetinjstva. Neznanci koji mi prilaze, rade bez ikakve naknade. Napuštamo gradilište, pogled mi bježi prema jezeru omeđenom brdima. Vidim Hrvatsku.
Ponedjeljak, 13. srpnja VIZIONAR

Uz jutarnju kavu, u prijateljevoj kući u Drinovcima, listam današnje novine. U njima, poznati likovi. Ivo Sanader, najtraženiji bjegunac od hrvatske javnosti, svojevremeno me, kako je poznato, nazvao vizionarom. To je, mislim, jedina istinita rečenica koju je izgovorio u životu. Jer već godinama trubim da će ovaj sajdžija nestati s političke scene. Sada se pokazuje da sam “opet” bio vizionar.

Dobro poznajem tog čovjeka i njegove metode, i sam sam osjetio što znači doći u nemilost velikog vožda, pa kao vizionar opet najavljujem da će prava istina uskoro izaći na vidjelo koja će jednako “šokirati” javnost kao i njegova ostavka.

On je previše samoljubiv, gramziv i vlastohlepan da bi otišao jer se “umorio” ili iz bilo kakvih misterioznih “osobnih” razloga. Kao vizionar, zaključujem: Istina će uskoro izaći na vidjelo! Zagonetno? Ako je on zagonetan, zašto ne bih bio i ja?! Jer sve što je radio ovaj najtraženiji bjegunac pred hrvatskim “javnosuđem” bila je najobičnija nadrealistička groteska kojoj sam i ja “kolateralna” žrtva.

Posljednjih 5,5 godina svjedočili smo ponašanju čovjeka koji je sve svoje govore završavao stisnutom pesnicom i uz uzvik “Idemo dalje!”. Neprekidno je napuhavao mjehuriće od sapunice i na taj način fascinirao svoje (koalicijske) sudrugove koji su klečeći poput pudlica lizali njegove članke. Nestao je isto tako - u obliku mjehurića ostavivši iza sebe samo sapunicu koja će se još dugo cijediti u političkoj praksi i životu hadezeovaca i onih koji su mu toliko dugo držali ljestve, nastojeći nas uvjeriti da je nezamjenjiva europska figura.

Umjesto “pokretanja” Hrvatske, potrgali su je. Srušili su je na koljena toliko snažno da sada moja najvrednija emocija spram nacionalne ideje izgleda kao lijepa uspomena iz devedesetih, kada smo znali što hoćemo i za što smo bili spremni dati sebe. Zbog toga smo (što ti je život) danas krivi. Okrećem na stranice sporta. Bili su mi prošli tjedan dečki iz kluba, iz NK Osijeka. Premda se čujemo redovno, i kroz novine pratim tijek priprema. Znam da će dati sve od sebe da ove godine barem koji put obraduju moje Osječane.
Utorak, 14. srpnja KOGA BRIGA ZA SELJAKA?

Moja stranka uložila je amandman kojim se traži 400 milijuna kuna za seljake (po 200 milijuna za ratare i stočare). Svi, i vlast i oporba, mrguđu na ovaj naš potez. Telefoni zvone, ne prestaju. Moj suradnik i prijatelj Ivan Drmić javlja mi kako ga “pritišću” sa svih strana da odustanemo od amandmana. Razlog? Vjerovali ili ne, mrgudaju zato što će zbog tog HDSSB-ova “seljačkog amandmana” ovo uvaženo tijelo RH morati raditi 1 (jedan) dan više!

Dok ljudi dobivaju otkaze, nemaju gdje raditi, moji kolege u Saboru kukaju što će raditi jedan dan duže zbog tamo neke stranke koja ih gnjavi problemima hrvatskog seljaka

E, neće proći, borit ćemo se da u novom rebalansu proračuna Slavonija i Baranja ne budu opet mačka kojoj će se jedinoj do kraja odsjeći rep, kako je rekao predsjednik Mesić. Da košmar bude potpun, taj im je novac obećala Kosorica! Dakle, nismo tražili ništa više nego da aktualna premijerka (o njoj u toj ulozi za medije sam rekao tek nekoliko rečenica, no iz njih se dalo sasvim jasno iščitati kakvo je moje mišljenje, kako o njoj, tako o njezinoj sposobnosti da obnaša jednu takvu odgovornu dužnost; samo ću ponoviti – nakon Sanadera, Hrvatskoj se dogodila još veća nesreća!) i njezin HDZ ispune svoja(!) obećanja dana seljacima tijekom prosvjeda u Zagrebu.

Ili smo tražili previše. Kao da nas praksa nije naučila; ta, koje je to svoje obećanje Sanader ispunio!? Osim onoga da će me suditi i presuditi. Posebno me ovih dana začuđuje HSS. Ne zbog ljudskih i moralnih osobina njihova vodstva, nego zbog temeljnih odrednica te nekad cijenjene stranke. Definitivno su, nažalost, potvrdili da su trgovačka stranka. Olako su se odrekli problema sela, Radićeva nauka u koji se zaklinju, Ministarstva poljoprivrede...

Samo radi osobnih ambicija i fotelja u Vladi. Kažu mi neki, i saborskih mirovina. Valja odraditi barem pola mandata... Nisam niti jednog trenutka dvojio da će se seljaci biti prevareni, a kad sam već spomenuo Drmića, njegova rečenica da “HDZ i Vlada neće ispuniti obećanja, a seljake namjeravaju ponovno namagarčiti” sve govori. Zovem ga opet; “ne odustajemo”, složili smo se. Oporba se, pak, ponaša kao da ih ni za što nije briga. Možda bi živnuli da se traži legalizacija marihuane, a tamo neki seljaci... Za njih se ne isplati raditi jedan dan duže. Kakav napor! Telefon opet zvoni.
Srijeda, 15. srpnja TEATAR APSURDA

I ja sam u zadnje vrijeme postao ljubitelj umjetnosti, i to kazališta. Život mi se pretvorio u teatar u kojem ponekad i uživam. Naime, pomalo me čude (iako me malo toga može više začuditi) stalno ponavljane fikcije još iz kampanje za lokalne izbore kako ja iz Bosne i Hercegovine vladam Slavonijom.

Nevjerojatno u svemu tome je kako podcjenjuju Bubala, vrsnog ekonomista (koji je Osječko-baranjsku županiju podigao sa dna u sredinu ljestvice razvijenosti hrvatskih županija, vodeći je na tako odgovoran način da je danas jedna od županija koja najmanje strepi od financijske krize), ili Šišljagića, vrsnog kirurga (koji se svake dužnosti uvijek prihvaćao iznimno studiozno i ozbiljno, do u detalja proučavajući svaku problematiku), a posljednjih dana naše saborske zastupnike tvrdeći kako sam upravo ja naredio da se amandmanima namjerno(!) koči rad Sabora i donošenje rebalansa proračuna (ponašaju se kao da je potpuno nebitno što taj rebalanas donosi!) sugerirajući im da su obična balavurdija koja ne zna misliti svojom glavom, već ih ja odavde “teledirigiram”.

Upravo sam, naime, takvo što čuo na vijestima. Smiraj je, inače, dana uglavnom provedenog oko gradilišta. Večerao sam i prihvatio se svoje dnevne obveze (iskreno, toliko je posla oko kuće, toliko ljudi zove, poziva na druženja, da sam se danas teško natjerao sjesti još jednom za računalo; no, obećanje je obećanje). Dakle, da, istina je, čujemo se, razgovaramo i dogovaramo.

Nastojim sudjelovati u radu Sabora, a savjetima pomoći koliko god mogu. No, zar mi itko može proturječiti kada kažem da danas u životu imam osobnu bitku zbog koje ne mogu niti približno onoliko koliko bih želio vremena posvetiti radu u politici, u životu svoga grada i regije? Svoj trenutačni život mogao bih, bez problema, opisati kao kakav kazališni komad.

U njemu sam, po toj logici, ja scenarist, redatelj, glavni glumac i – šaptač. Kako se teatru ponekad gubi linija između fikcije i zbilje, tako je i u mitu mene kao pantokratora koji mobitelom na kontroli drži stotine župana, gradonačelnika, načelnika, saborskih zastupnika, vijećnika... Isti mit se širio i dok sam bio u zatvoru. Ne mogu se nadiviti koliko sam moćan i kakve nadljudske sposobnosti imam, kroz koliko usta recitiram svoju ulogu!

A što ćeš, kada na vrijeme u politici ne shvatiš sve čari opere, operetni političari ti život pretvore u teatar apsurda. A sad žurim, moram nazvati Bubala i Šišljagića i izdiktirati im što da sutra misle, govore i rade.
Četvrtak, 16. srpnja KAFKIJANSKI APARATČIK

Naporan je bio dan, proveo sam ga većinom na cesti. Od jednog mjesta, do drugog. Javlja mi se odvjetnik, izvještava o situaciji oko presude (čije službeno uručenje još uvijek čekamo) i buduće žalbe Vrhovnom sudu. Dok ja “krstarim” putevima BiH, Ivo Sanader vozika se po Jadranu na jahti. Taj se tako izruguje cijeloj naciji koju je svojom politikom zavio u crno, doveo na rub bankrota, a sada, groteskno, izigrava Tita na “Galebu”.

Od početka tvrdim da je proces protiv mene čista kafkijanština. Najprije, gle čuda, istraga protiv mene počinje tek kada sam se razišao sa Sanaderom, kada sam mu počeo smetati jer po naravi nisam klimoglavac i dupelizac.

U tom kafkijanskom procesu pojavio se najednom Fehir, osoba koja je šest puta mijenjala iskaze, pa nekakva moja tajnica koja nikada nije postojala, jer nisam imao tajnicu, pa nekakvi fantomski svjedoci (Zbožil koji je svjedočio o događaju kojem nije bio prisutan što je potvrdila i njegova bivša supruga s kojom je tada živio, no sud to nije zanimalo, a tvrdio da je toga dana bio tamo itd). Kao šlag na tortu tog kafkijanskog scenarija došao je sudac Željko Horvatović, koji je 1992. godine oslobodio krivnje četvoricu hrvatskih gardista koji su iz čista mira ubili Srbina, civila, Damjana Žilića.

U “obrazloženju” presude kojom je oslobodio ubojice stoji teški, monstruozni cinizam: “Kako da ih osudim u sudnici punoj gardista!” Horvatović se više puta natjecao za suca Vrhovnog suda, ali nije dobio ni jedan jedini glas! Horvatović i 1992. godine kada je ubojice proglasio nevinima, i ove godine kada je nevinog čovjeka proglasio krivim, vođen je istom metodom: Pogledaj tko je oko tebe (u sudnici), tko je na vlasti, pa vlastitu presudu uskladi s tim.
Petak, 17. srpnja ZAUSTAVITE SUZANU!

Proveo sam dan u društvu nekolicine prijatelja iz Slavonije, tamošnjih uglednika kojima neću spominjati imena svjestan problema koje bi im mogao uzrokovati. Iz Ljubuškog, stigli smo na ručak do Mostara. Priča se vrtjela oko nove premijerke i njezine “nove” Vlade. Pogledajte samo te ljude.

To su ti isti likovi koji su do jučer samo kupili “mrvice i kobase ispod nogu gospodnjih”, a sada su uz velikog vožda dobili priliku da se obogate, samo da ne gledaju što im premijer radi. Njega su gledali kao sjajnog europskog lika misleći da su građani Hrvatske zaljubljeni u njegova odijela i da neće primijetiti da ih je taj čovjek doveo do razine socijalne nesnošljivosti.

Na rastanku s prijateljima (oni će prema Jadranu, za Hrvatsku, a ja natrag u Drinovce), i dalje raspravljamo o istoj temi. Da bi ironija bila izraženija, kažem, pogledajte sjednice “nove” Vlade. Svi pričaju, trude se?! Čak i Uzelac govori? Kao da premijerka i oni nisu sudjelovali u stvaranju ove zastrašujuće situacije u državi; kao da su naslijedili neku raniju nesposobnu vlast koja im je, eto, ostavila nerješive probleme, s kojima oni ništa nemaju, ne znaju genezu njihova nastajanja i ne znaju kako to riješiti.

Tragedija je još i veća kada gledate zastupnike u Hrvatskom saboru kako sada odjednom i oni energično govore, optužuju, viču i prijete, a da pri tomu zaboravljaju kako su i oni gledali nesposobne ministre koji su im ultimirali oporbeni rad i govor. Svi sada skupljaju glave i razmišljaju kako je rebalans prilika da se osvete drugima, a ne sebi za nerad i neznanje.

Ma, gospodo idite na nove izbore jer su samo ti izbori potvrda vaših djela. Sjetite se kako ste mi sa strašću skidali imunitet, proglašavali me ratnim zločincem, prizivali inkviziciju na mene i moje suradnike. Nevin sam i držim uspravno glavu jer sam časno branio Hrvatsku. A Vi, gospodo zastupnici, je li vaša savjest mirna? Sad kada ste doveli državu pred potpuni kolaps, pitajte se može li sastav “nove” Vlade bez “jednoga”, zaustaviti bankrot Hrvatske?

Poručujem, iz ove udaljenosti, zastupnicima koji se nazivaju oporbom - zaustavite premijerku i njezinu nesposobnu staru/novu vladu, i tražite nove izbore. To je jedina nada za spas Hrvatske!
("jutarnji list")
Go to Top of Page

D.B.

Croatia
2059 Posts

Posted - 19/07/2009 :  12:04:48  Show Profile  Reply with Quote
'Prijavila sam Primorca, državu je oštetio za 200 milijuna kuna'


ZAGREB - Donedavni ministar znanosti, obrazovanja i športa te potencijalni predsjednički kandidat Dragan Primorac ubrzo bi se mogao naći pod policijskom kriminalističkom obradom, i to u povodu prijave za pronevjeru državnog novca, a možda i zbog kaznenog djela prijetnje.

Primorac je, naime, prošloga tjedna, kako proizlazi iz više neovisnih izvora, nazivao SDP-ovu saborsku zastupnicu Mariju Lugarić, vrijeđajući je zbog izlaganja u Saboru, pri čemu joj je navodno prijetio. To je Mariju Lugarić nagnalo da Primorčevo postupanje oko novih udžbenika prijavi nadležnim tijelima državnog progona.

Radilo se zbog promocije

Primorca su, kako doznajemo, razljutile riječi koje je Lugarić u utorak izrekla za saborskom govornicom tijekom rasprave o ukidanju besplatnih udžbenika i prijevoza za učenike. Objašnjavajući u ime Kluba SDP-a zašto njezina stranka neće glasovati za promjenu Zakona, Lugarić je ustvrdila da je Vlada odustala od proklamiranog društva znanja i uvođenja obvezne srednje škole, što je cijelo vrijeme isticala kao jedan od nacionalnih prioriteta.

Marija Lugarić je o svemu obavijestila Andriju Hebranga i Jadranku Kosor


- Sve što se radilo u resoru obrazovanja, bila je promocija lika i djela ministra, a ne u svrhu ostvarenja cilja - rekla je zastupnica Lugarić. Dodala je kako je ministar Primorac objavio kak oće država kupiti sve udžbenike te da se postojeći mogu baciti. Ministar je time, smatra Lugarić, protivno zakonu bacio u smeće 100 do 200 milijuna kuna.

‘Napakirat ću ti nešto’

Njezine su riječi iste večeri prenijele i središnje informativne emisije.

Nakon Dnevnika HTV-a uslijedio je sporni telefonski poziv. U društvu Marije Lugarić u tom se trenutku našlo nekoliko osoba. Kako im je prenijela, pozivatelj je bio Dragan Primorac koji je po njoj sasuo drvlje i kamenje. Navodno joj je rekao da je neće spasiti ni sto saborskih imuniteta, da će njegove službe o njoj i njezinoj obitelji prikupiti sve informacije, da će im napakirati i već naći za što će ih kazneno progoniti...

Marija Lugarić jučer nam je u kratkom telefonskom razgovoru najprije rekla da za sada o ovoj temi ne želi govoriti, ali je na koncu ipak potvrdila da joj je Primorac prijetio.

- Prvi me put nazvao i razgovarali smo oko 15 minuta u relativno pristojnom tonu. No, poziv koji je usljedio iza 20 sati navečer bio je potpuno drugačiji. Prijetio mi je kaznenim progonom i slično. O tim sam prijetnjama izvjestila dužnosnike HDZ-a, jer do sada nije bilo zabilježeno da se nekome prijeti zbog riječi izgovorenih u parlamentu. O biti stvari o kojoj sam govorila u Saboru obavijestila sam nadležne državne službe pri čemu sam spomenula i Primorčeve prijetnje koje su me i motivirale da to prijavim - izjavila je SDP-ova zastupnica.

Marija Lugarić je o verbalnom nasrtaju Dragana Primorca izvijestila Andriju Hebranga i premijerku Jadranku Kosor. Hebrang nam je to i potvrdio.

Bila kod Bajića

- Istina je da me nazvala Marija Lugarić i da se požalila na ponašanje bivšeg ministra Primorca. Rekla je da ju je vrijeđao i prijetio, no kako smo telefonski pričali, ne mogu citirati što mi je sve rekla. S obzirom na to da još nisam razgovarao s Primorcem, ne mogu komentirati te navode. Jedino što mogu reći je da ako je to istina, javno se u ime Kluba HDZ-a ispričavamo gospođi Lugarić. S Primorcem ću razgovarati na sjednici Predsjedništva HDZ-a, kazao je Hebrang.

Nakon toga Lugarić je o svemu odlučila izvijestiti i nadležna državna tijela, prvenstveno Državno odvjetništvo. Iako iz jučer nismo mogli dobiti službenu informaciju o prijavi, doznajemo da je Mariju Lugarić prošloga tjedna primio glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. Njezina prijava vezana uz nove udžbenike usmjerena je na to da se prvenstveno radilo o nezakonitom pogodovanju nakladnicima. Usto je Bajiću spomenula i uznemirujući telefonski razgovor s Primorcem.

O mogućem protuzakonitom trošenju državnog novca za udžbenike sada bi se trebali provesti određeni izvidi i policijske provjere. Hoće li tužiteljstvo i policija na temelju prijave saborske zastupnice zaključiti da postoje elementi i kaznenog djela prijetnje te hoće li i u tom pogledu provoditi obradu, tek će se vidjeti.

Dragan Primorac: ‘Zvao sam je, ali nisam prijetio’

Bivši ministar potvrdio je da je zvao SDP-ovu zastupnicu, ali tvrdi da joj
ije prijetio, već je prigovorio da je žalosno što iznosi neistine za saborskom govornicom

ZAGREB - Dragan Primorac potvrdio je da je telefonski nazvao Mariju Lugarić nakon što je čuo za njezino izlaganje u Saboru. No, demantirao je da joj je prijetio.

- Nazvao sam je i rekao sam joj da iznosi neistine i da je građani Hrvatske ne plaćaju za to, kao i da je žalosno da koristi saborski imunitet za iznošenje neistina. Rekao sam joj još da je ona u sukobu interesa jer je njezina majka autor školskog udžbenika i trebala bi biti posebno moralna po tom pitanju - prepričao je telefonski razgovor bivši ministar Primorac.

Napomenuo je kako ga nitko neće spriječiti da prozove bilo kojeg političara ili javnu osobu koja iznese neistine, jer je to njegova građanska obveza. (N. Jelić)-"jutarnji list"
Go to Top of Page

D.B.

Croatia
2059 Posts

Posted - 19/07/2009 :  13:05:11  Show Profile  Reply with Quote
lička kraljica
Jovanka još čeka pravog kupca svih Titovih tajni


Nakon više od trideset godina Jovanka Broz ponovno bi ovoga ljeta mogla doći na Brijune, gdje je često uživala za života svoga supruga Josipa Broza Tita.

Nakon više od trideset godina Jovanka Broz ponovno bi ovoga ljeta mogla doći na Brijune, gdje je često uživala za života svoga supruga Josipa Broza Tita. Na Brijunsko otočje ju je pozvao župan istarski Ivan Jakovčić, koji je Titovu udovicu i ranije zvao u goste.

No, za razliku od prijašnjih godina Jovanka ovaj put može putovati jer su joj srbijanske vlasti konačno izdale osobne dokumente i putovnicu. Hoće li prihvatiti poziv, još se ne zna.

Kako su se upoznali?
Prilikom dodjele dokumenata prije dva tjedna objavljena je i fotografija Jovanke Broz u društvu ministra Rasima Ljajića. To je jedno od njenih rijetkih pojavljivanja u javnosti od 1980. godine kada je umro Tito.

Unatoč brojnim ponudama da otkrije tajne, i ljubavne i državničke, o svome životu s Titom, Jovanka to još uvijek nije učinila. Tu i tamo nešto bi izjavila za beogradske medije, ali ništa više od toga.

- Jovanka i dalje šuti o tri desetljeća svoga života s Titom jer vjerojatno još kalkulira što može dobiti, a što izgubiti. I kao na svakoj političkoj tržnici čeka pravog kupca njenih tajni - smatra beogradski novinar i publicist Pero Simić, kojemu je nedavno u izdanju Večernjeg lista objavljena knjiga "Tito - fenomen stoljeća".

Među tim tajnama jedna od najzanimljivijih je i ona kako su se Tito i Jovanka upoznali i kako je mlada lička partizanka uspjela postati suprugom velikog vođe koji je ljubio mnoge.

- U jednom neobjavljenom svjedočenju Jovankina ratnog komandanta, generala Đoke Jovanića, on tvrdi da je ideja da bi Jovanka mogla biti Titova "kućna domaćica" potekla od njega. On je to, kaže, priopćio Rankoviću, Ranković Titu, a Tito se "od nekoliko kandidatkinja odlučio za Jovanku".

U početku Jovanka je bila Titova higijeničarka, brinula se o namirnicama koje mu se spremaju i kontrolirala rad i higijenu Titove posluge, a tek poslije smrti Titove ratne ljubavnice, Požarevčanke Davorjanke Paunović, 1947. postala je njegova osobna tajnica.

Punih pet godina živjeli su u nevjenčanoj vezi, a brak su registrirali tek travnja 1952. Njegov kum na vjenčanju bio je Ranković, a njen general Ivan Gošnjak - kazao nam je Simić.

Spirala vlasti i moći
Poput kose koju je vješto plela u spiralu pundže, Jovanka se jednako vješto penjala po spirali vlasti i moći. "Desetljećima je bila jedna od najmoćnijih žena svijeta. Bila je svjedokom, pa i izvjesnim akterom, mnogih od najvažnijih odluka koje je Tito u životu donio", smatra Simić.

Ali, kao u kakvoj meksičkoj sapunici punoj preokreta 70-ih godina dolazi do razlaza između Jovanke i Tita. - Bila je to prvorazredna politička afera, na čiji ishod su ponajmanje utjecali osobni odnosi između Tita i Jovanke. Osnovni uzrok krije u borbi između Jovanke i Titovih najbližih i najambicioznijih suradnika za utjecaj na ostarjelog doživotnog predsjednika bivše Jugoslavije.

Pokraj Tita i Jovanke glavni akteri te dvorske bitke bili su Kardelj, Stane Dolanc, Džemal Bijedić, Petar Stambolić i Nikola Ljubičić - tvrdi Pero Simić. Jovanka je bitku izgubila, a poraz je zapečaćen višegodišnjom izolacijom u oronuloj kući na Dedinju. Sada, kada je iz izolacije izišla, javnost željeno očekuje sve ono o čemu se godinama nagađalo i šaptalo na prostorima bivše države.
"večernji list"
Go to Top of Page

D.B.

Croatia
2059 Posts

Posted - 21/07/2009 :  18:21:22  Show Profile  Reply with Quote
150 doktora upadat će u stanove u potrazi za lažnim bolesnicima

"jutarnji list"

Angažirano je 150 liječnika kontrolora koji ulaze u stanove ljudi na bolovanju i provjeravaju jesu li oni doista bolesni

ZAGREB - Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje angažirao je 150 liječnika kontrolora koji ulaze u stanove ljudi koji su na bolovanju i provjeravaju jesu li oni doista bolesni. Prema mišljenju ravnatelja HZZO-a Tihomira Strizrepa, ova je akcija već dala rezultata i stopa bolovanja u Hrvatskoj je u padu.

- Svaki dan provodimo kontrole. Naši kontrolori mogu bilo kojeg dana banuti na vrata onih koji su na bolovanju - kaže Strizrep.

Liječnici kontrolori očekuju da bolesnici surađuju za njihovih nenajavljenih posjeta. Sa sobom ne nose bolničku dokumentaciju pacijenta, nego očekuju da im on pokaže svoje nalaze. Problemi se javljaju jedino ako bolesnici ne žele pustiti kontrolore HZZO-a u svoj stan. Takve ovlasti nema, naime, ni policija i u privatni prostor može ući jedino s nalogom.

U HZZO-u su zadovoljni suradnjom pacijenata, ali o broju uhvaćenih lažnih bolesnika ne žele govoriti.

Liječnici kontrolori, ipak, ne odlaze u domove osoba za koje je apsolutno neupitno da su teško bolesni, kao ni kod onih koji su tek dva ili tri dana na bolovanju.

- Oni koji su na bolovanju oko mjesec dana, a čini se da su već trebali ozdraviti ili ako je riječ o bolesti koja ne traje dugo, a pacijent je na bolovanju dulji period mogu očekivati dolazak kontrolora. Nije nam u cilju dekomodirati osobe koje su uistinu bolesne, već pronaći lažne pacijente koji potpuno neopravdano žive na teret države - kaže Strizrep.
Go to Top of Page

D.B.

Croatia
2059 Posts

Posted - 21/07/2009 :  18:24:58  Show Profile  Reply with Quote
Sanaderovi suradnici: Bio je egocentrični poludiktator i hedonist koji je Hrvatsku odveo u stečaj


"jutarnji list"

Sanader je više vjerovao medijima nego meni”, stoji golemim slovima na prekjučerašnjoj naslovnici Novog lista koja najavljuje velik intervju s Vladimirom Šeksom.

Ta je Šeksova izjava, vjerojatno, posljedica njegove barem dvodesetljetne frustracije novinama.

Podsjetimo, Vladimir Šeks je prije otprilike sedamnaest godina, kao ondašnji javni tužitelj, bio toliko bijesan na novine da je pokušao dignuti optužnicu čak i protiv Tanje Torbarine, što je izazvalo podjednaki podsmijeh/zgražanje i u HDZ-u i u najvećem dijelu hrvatske javnosti: Globus je tadašnju Šeksovu akciju protiv novina ilustrirao fotografijom tog neobičnog političara koja je namjerno jako asocirala na Raskoljnikova.

No, u intervjuu što ga je Vladimir Šeks dao Novom listu njegove opservacije o medijima mnogo su manje zanimljive od opaski o njegovu donedavnom neupitnom šefu, premijeru u bijegu Ivi Sanaderu.

Šeks je, među ostalim, u tom važnom i zabavnom intervjuu, izjavio kako je “Sanader oštro nastupao” i kako je saborskim zastupnicima, koji se nisu s njim slagali, “prijetila potpuna marginalizacija, brisanje iz stranke i pokretanje postupka za vraćanje zastupničkog mandata”.

Stranački stav

Šeks je, dakle, optužio Sanadera za svojevrsnu diktaturu.

Zatim je, kao što piše u naslovu teksta, napao Sanadera zbog toga što je bio naivan prema medijima, a usput je još dodao da je u vrhu stranke moglo biti i različitih mišljenja od Sanaderovih, “ali, jasno, dok se nije usvojio stranački stav”.

Vladimir Šeks čak nije htio precizno odgovoriti je li Sanaderova Hrvatska demokratska zajednica bila demokratičnija od Tuđmanove; kao osoba koju je Tuđman bio optužio za pokušaj državnog udara 1991. godine, Šeks se, barem u ovom slučaju, morao izjasniti za Sanadera.

Vladimir Šeks, kojeg veći dio javnosti smatra sivom eminencijom postsanaderovskog HDZ-a, optužio je, znači, svog donedavnog šefa, za poludiktaturu, osvećivanje onima u stranci koji zastupaju drukčije stavove, kao i za narcisoidnost: Šeks misli da je Sanader volio medije, jer su se oni ponašali kao da vole njega.

Proziran pokušaj

Šeksov intervju izašao je, ponovimo, u nedjeljnom broju Novog lista. Dan ranije, u subotnjem broju Večernjeg lista, ministar zdravstva Darko Milinović, koji se zamalo rasplakao na stranačkom oproštaju s Ivom Sanaderom u zagrebačkoj Areni, odgovorio je kako je neprimjereno da Sanader ljetuje na jahti (iako jahta, ionako, nije njegova). Večernji je, prirodno, tu izjavu izvukao u naslov. Milinović je dan kasnije ustvrdio da nije rekako kako je neprimjereno da Sanader ljetuje na jahti, nego je mislio da je neprimjereno postavljati takva pitanja.

No, čini se da se radi o prozirnom pokušaju da se popravi šteta koju je autor skandaloznog zakona o umjetnoj oplodnji nanio ugledu svoga bivšeg šefa, optuživši ga za luksuz u ova teška vremena.

Nekoliko dana prije Milinovićeva i Šeksova intervjua, ministar financija Ivan Šuker na televiziji je objašnjavao kako budžetski problem oko kojeg drhti cijela zemlja nije utemeljen na prihodnim, nego na rashodnim problemima. Šuker je, dakle, priznao da je Hrvatska upala u financijsku krizu, jer je odlučila trošiti previše novca na sve moguće korisnike proračuna.

A tko je odlučio trošiti previše novca?

Zna se, Ivo Sanader, koji je od Hrvatske, kako je to ne tako davno, u jednom privatnom razgovoru konstatirao jedan opozicijski vođa, stvorio najsocijalniju državu koju možete zamisliti.

Voljeni premijer

Sanader je i na temelju socijalnog proračuna, dobivao izbore, jedino što takva razina socijalnih izdataka nije mogla dugo trajati.

Zanimljivo je da Ivan Šuker, kada smo u studenom lanjske godine, skupa sa Sanaderom i Zlatkom Mehunom, sjedili u jednoj Vladinoj dvorani, te večeri ni u jednom času nije spomenuo da su državni rashodi preveliki.

Naravno da nije, jer kako bi to bilo da se ministar financija, i to pred novinarima, u bilo čemu ne slaže sa svojim voljenim premijerom.

Ivo Sanader otišao je prije samo dva tjedna.

Danas iz medija doznajemo da je on, prema mišljenju svojih najbližih suradnika u Vladi i u vodstvu HDZ-a, zapravo bio egocentrični poludiktator, hedonist koji je vjerovao samo medijima i premijer koji je Hrvatsku odveo u stečaj.

Sadašnje vodstvo Hrvatske demokratske zajednice počelo je skidati pozlatu s Ive Sanadera, za kojim su do prije dva tjedna šefovi HDZ-a doslovno plakali i s kojim su se, što je politički mnogo važnije, do prije tri tjedna svi u svemu slagali.

HDZ-ovo lešinarenje oko Sanadera govori o nekoliko politički bitnih činjenica.

Neprihvatljiva stranka

Prvo, Ivo Sanader nikada, zapravo, vrijednosno nije pripadao samom sadržaju HDZ-a, stranke koja je već sredinom devedesetih postala tvrda nacionalistička i konzervativna politička organizacija. Oni su trpjeli njegov autoritet dok nisu stvorili većinsku koaliciju koja je Sanadera natjerala na odlazak. Drugo, sada je sasvim jasno da se Ivo Sanader u kratkoročnom razdoblju ne može vratiti u politiku. Kako da se vrati u stranku čiji ga čelnici ogovaraju čim netko ispred njih uključi mikrofon.

Treće, i najvažnije, cijela hrvatska javnost mora se, još jednom zapitati, kakva je, zapravo, stranka Hrvatska demokratska zajednica, kada u njeno ime najglasnije istupaju ljudi poput Vladimira Šeksa (koji je svoj politički profil prokazao izjavom da je za ubojstva u Osijeku kriva “peta” kolona), poput Andrije Hebranga, koji ima razumijevanja za jednog Maksa Luburića, i poput Darka Milinovića, koji se vezao lancima da bi spriječio uhićenje Mirka Norca, a kasnije servilno služio premijeru koji je uhitio Antu Gotovinu?

Takva bi stranka trebala biti neprihvatljiva i svakom moralnom hrvatskom nacionalistu, a kamoli svim drugim građanima Republike Hrvatske.

Skidanje pozlate s Ive Sanadera zapravo je skidanje ostataka pozlate s Hrvatske demokratske zajednice.
Go to Top of Page
Page: of 32 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
Labin.info © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000